Fiskare Fridolfs livsnjutaranda vilar över Brasseriet

Fridolf Edvardsson, född 1897, var fiskare från Hällevik och en riktig livsnjutare som älskade mat gjord på fina råvaror, serverad med mycket kärlek i en ombonad och hemtrevlig miljö. Det är från honom Brasseri Fridolf tagit namnet och hittat inspiration till hur restaurangen ska drivas.

Fridolf skulle gillat den här restaurangen, säger Viktor Berg om sin gammelmorfar.

I mars 2011 öppnade familjen Berg Brasseri Fridolf i bottenplan på nya Centrumgallerian. Sedan dess har restaurangen ständigt utvecklats när det gäller mat, dryck, service och helhetsupplevelsen.

-Fridolf skulle gillat den här restaurangen, säger Viktor Berg om sin gammelmorfar.

-Vi strävar efter att driva den i hans anda.

Det är Viktor tillsammans med Linn Augustsson, båda en del av krögarfamiljen Berg, som varit med sedan starten och som bidragit till den status som Brasseriet skaffat sig.

-Vi märker att många gäster kommer tillbaka och uttrycker sitt gillande. Det ryktet har även spridit sig så att vi har gäster som kommer både från Karlskrona, Olofström och Kristianstad. Även de på genomresa kommer in och säger att de hört att det är hos oss de ska äta. Sådant känns förstås roligt. Det har hänt mycket sedan starten, men är man mitt upp i det så ser man själv inte förändringarna.

Men det är många andra som sett det och Brasseri Fridolf utsågs till Årets smakställe i Karlshamn 2021. Priset fick de ta emot på Gilla Karlshamn-galan i april.

-Det kände förstås jätteroligt, oerhört positivt. Jag ska inte säga att det strömmade in folk efter det, men vi har fått många glada tillrop från gäster som uppmärksammat oss, säger Viktor.

Utmärkelsen ger också en push för att fortsätta utvecklas.

-Vi strävar hela tiden efter att utveckla både oss själva och vår personal, säger Linn.

De klarade nedstängningen under covid-19 bra och såg fram mot att det skulle lossna ordentligt när restriktionerna släppte. Då kom i ställer kriget i Ukraina, inflation och svårigheter i att få tag i råvaror.

-Vardagen ska ha lite utmaningar, säger Viktor.

-Nu ser vi fram emot sommaren som jag tror kommer att bli riktigt bra med Östersjöfestivalen och allt annat trevligt som händer, hoppas Linn.