Lundins Bokhandel blev Årets butik:

Ankis nysatsningar lockar även den yngre publiken

Beskedet om att Lundins Bokhandel skulle lägga ned var fruktansvärt tyckte Anki Hansson som alltid älskat butiken. Hon hoppades någon ville köpa så att den fick leva kvar.

Denne någon blev hon själv! Vid 60 års ålder sadlade hon om från Svenska kyrkan till att bli butiksägare inom det hon älskar mest – böcker.

-Det känns fantastiskt. Jag måste nypa mig i armen för att tro att det är sant, säger Anki Hansson och blir nästan tårögd.

Men vi är mer än en bokhandel, för vi säljer också kontorsmaterial, konstnärsmaterial, pysselgrejor och mycket annat kul.

Som grädde på moset blev Lundins Bokhandel utsedd till Årets butik i Karlshamn.

-Bara att bli nominerad kändes fantastiskt och dessutom gjorde tidningen Svensk Bokhandel reportage om mig. Jag tog med mig mina trogna medarbetare Carina Henriksson och Pia Fohlin till Gilla Karlshamn-galan. När vinnaren av Årets butik skulle läsas upp höll vi varandras händer och när vi hörde att det var vår butik, då var det bara stor glädje.

Hon har inte bara tagit över och förvaltar en gammal butiksklenod i Karlshamn. Hon har utvecklat den och anammat nymodigheter som e-handel och marknadsföring via sociala medier. Vissa onsdagar klockan 19.00 sänder hon live på Facebook med boktips eller andra intressanta nyheter.

I butiken har hon ändrat till enhetlig och behaglig belysning, hon har gjort en barnhörna som blivit oerhört populär och så har hon satsat på engelska böcker. Det finns cirka 250 engelska titlar i butiken.

-Det är oerhört uppskattat, särskilt av våra unga läsare.

-Men vi är mer än en bokhandel, för vi säljer också kontorsmaterial, konstnärsmaterial, pysselgrejor och mycket annat kul, tillägger hon.

Finns det några likheter mellan din förra arbetsplats kyrkan och bokhandeln du nu driver?

-Såväl kyrkan som bokhandeln är en härlig mötesplats för människor.

Det Anki Hansson vill satsa mer på framöver är ännu fler författarbesök och samarbete med kulturlivet i Karlshamn.